Vrste kupine

Prave, uspravno rastuće kupine su proizišle iz sledećih vrsta kupine:

Američka uspravna kupina

(Rubus agritus L.)

Areal gajenja uspravne kupine je istočni deo SAD. Letorasti su joj čvrsti i uspravni, vrlo trnoviti. Biljka je izuzrtno vitalna, a trnje je rasprostranjeno po lisnoj dršci i po nervaturi naličija lista.

Ova vrsta kupine je značajna za oplemenjivanje, jer se njom stvaraju nove forme kupine ranog sazrevanja, ukrštanjem R.Allegheniensis i R.agritus stvorene su sorte kupine: El dorado , Taylor , Ancient Britan . A od Rubus agritus je proizašla sorta kupine Early Harvest.

Američka visokožbunasta kupina

R.allegheniensis Portor)

Američka viskožbunasta kupina rasprostranjena je u Severnoj Americi. Vrlo je bujna i raste u visinu, ali joj se letorasti lako povijaju. Ova vrsta kupine je interesantna za oplemenjivanje, jer stvara potomstvo za krupnim plodovima. Od nje su proizišle sorte: Snayder,Agawan,Yombo i Laxton .

Severnoamerička kupina

(R.frondosus Bigelow)

Severnoamerička kupina rasportranjena je u severoistočnom i srednjem delu SAD . Srednje je bujna, s dugačkim izvijenim letorastima obraslim bodljama. Ovo je vrsta divlje kupine s najkvalitetnijim plodovima, pa je zbog toga značajna za oplemenjivanje. Od nje su postale sorte: Joy,Ga grande,War,Watt i dr.

Korenolisna (peršunasta) kupina

(R. laciniatus Willd.)

 
plod korenolisne kupine-R. laciniatus

Peršunasta kupina je zimzelena kupina koja je osetljiva prema niskim temperaturama. Rasprostranjena je u Evropi. Ima vrlo kvalitetne plodove, zbog čega je interesantna za oplemenjivanje.

Bujna puzeća kupina

(R.flagelatus Willd.)

Ovo je najbujnija puzeća kupina. Ima duge i povijene letoraste. Cvetovi su joj krupni i lepi. Takođe ima krupne, lepe i ukrasne plodove. Od ove vrste je proizašla sortalukrecija .

Američka puzeća kupina

(R.invisus Brit.)

Američka puzeća kupina je rasprostranjena dosta po Evropi. Od nje je proizišla sorta kupine bartler. Dosta je robusna s dugačkim letorastima koji su puzeći.

Puzeća kupina

(R.trivialis Michx.)

 
Divlja puzeća kupina

Ovo je izrazito puzeća kupina,jako je trnovita. Ima lepe plodove, izdužene, sočne i vrlo ukusne. Od ove vrste je proizišla sorta kupine menati(Manatee). Puteća kupina je interesantna za oplemenjivanje radi stvaranja novih formi s krupnim plodovima visokog kvaliteta, ranog dozrevanja i adaptivnih osobina na peskovita zemljišta i tople areale gajenja.

Severnoamerička puzeća kupina

(R.vitifolius Cham.)

Severnoamerička puzeća kupina je bujna biljka sa tankim letorastima, koji su puzeći ili uspravni, okićeni s puno sitnih grančica. Prilično je promenljiva vrsta. Od nje su proizošle sorte laksatin, mamont.

Ovo su samo neki rodonačelnici od kojih su proizvedene neke od plemenitih sorti kupine. Osim ovih u šumama Kavkaza su mnogo raširene i vrste:iberijska kupina, evropska plava kupina i druge, koje obično rađaju i imaju druge pozitibne osobine, pa su zato i interesantne u procesu oplemenjivanja i stvaranja novih biljnih sorti.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Kupina Čester Tornles - Chester Thornless

esterkupina.jpg


Kupina Čester Tornles - Chester Thornless je relativno mlada sorta nastala 1985. godine u SAD. Stvorena je ukrštanjem sorti Thornfree i Darrow. Dobro rađa, kvalitetna je. Cvet je lep, boje lavande. Plod je srednje krupan do krupan, težine 5-7 grama, kupaste i okrugle forme, sjajan, slatkog ukusa i blage arome. Sjajna crna boja je postojana, ne mekša i čuva boju kada je vruće i nakon branja. Bujna je sorta, odlične rodnosti, a izdanci su poluuspravni, dugački oko 3 m i srednje do jako otporna na zimske mrazeve. Otpornosti na sušenje izdanaka i Botritis. Za razliku od Lohnesa kasnije zri, uglavnom krajem jula pa do druge polovine avgusta.Treba biti obazriv za lokaciju gajenja pošto kasno zri.