Morfologija kupine

 
Cvet čačanske bestrne sorte kupine i formiranje zbirnog ploda.

Korenov sistem je vrlo razgranat, žiličast i dostiže dužinu do 1 metra. Glavni korenov sistem imaju kupinove sadnice proizvedene iz semena. Mnoge sorte kupine nemaju glavni koren. Zimzelene (Rubus laciniatus) i puzeće sorte imaju glavni koren koji prodire duboko u zemlju ali ne formiraju korenove izdanke. Zbog dubine do koje prodire u zemlju, korenov sistem kupine se odlikuje otpornošću na suše.

Žbun kupine zavisno od sorte je različito razvijen. Može se razvrstati na osnovu sledećih odlika:

  • visok (himalaja)
  • srednje visok (agava)
  • nizak (lukrecija)
  • skupljen (agava, eria)
  • uspravan (kumberland)
  • puzeći (lukrecija)
  • glatkim lastarima (bojsen, lukrecija)

Izdanci (letorasti) zavisno od sorte tokom prve godine dostižu dužinu između 2 i 4 metra. U drugoj godini izdanci donose rod nakon čega se suše. U zavisnosti od sorte izdanci mogu da budu od mrkocrvene do tamnozelene boje, kao i sa brojnim tvrdim trnjem (bodljama), ređim i nežnijim trnjem i sorte sa izdancima bez trnja.

Lišće je složeno i u zavisnosti od tipa i sorte sastoji se od 3, 5, 7 ili 9 liski koje su jajastog oblika, od svetlozelene do tamnozelene boje, dok su lisne drške uglavnom trnovite. Pupoljci se razvijaju na žilama (podzemni) i na jednogodišnjim izdancima. Cvetne grančice su duge ili kratke koje se razvijaju u pazuhu listova na dvogodišnjim letorastima. Cvet je hemofroditan (dvopolan) i srednje krupan, koji ima tučkove i prašnike i dvojni cvetni omotač. Cvetovi su skupljeni na cvetnim grančicama, koje se ne razvijaju jednovremeno. Plod kupine predstavlja zbir koštunica na čvrstoj loži i po boji mogu biti tamni, mat crni ili sjajno crni.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije