Američki cvrčak Cicadetta Montana

Više
6 godina 10 meseci pre - 6 godina 10 meseci pre #2 od admin

Američki cvrčak Cicadetta Montana je "relativno nov" insekt u zasadima kupine i maline. Nije posebno obrađen ni na jednom domaćem sajtu u odeljcima "bolesti maline i kupine" i predstavlja novinu u smislu njenog suzbijanja. Ono što je sigurno je to da odrasle ženke od kraja maja pa do sredine jula polažu jaja (larve) u zarezano stablo biljke. Jedno vreme one miruju neposredno uz deo na kojem je stablo oštećeno a potom kreću ka korenu gde se hrane pa se legu iz zemlje. Tretmani poznatim insekticidima su zasad prilično neuspešni, pogotovo što je vreme dejstva ovog insekta u nezgodnom periodu po pčele i plod biljke.
Prilozi:
Last edit: 6 godina 10 meseci pre by admin.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 10 meseci pre - 6 godina 10 meseci pre #5 od ljubo
I posle malo ličnog ispitivanja utvrdio sam da i ko misli da nešto zna o ovoj Imaga Cikadi u stvari ne zna puno. Naime, osim par slovenaca koji su na Fruškoj Gori iz ljubavi jurili ovog cvrčka u nameri da snime njegov zvuk izgleda da se niko drugi nije ozbiljnije bavio sa njim sa poljoprivredne strane. Prva tvrdnja da stablo napada od kraja maja do početka jula nije tačna pošto sam ga upravo zatekao kako to isto radi danas, dakle početkom avgusta. Ove godine sam prskao 5-6x razne insekticide, poslednji put Coragen, a nakon toga i 2x Telstar, a onda kad sam video da larvama i insektu ni to ne moze nista odlucio sam cak da probam da spricom ubadam u otvore i direktno larvama ubrizgavam Telstar. Rezultat: i dalje su tu. Danas sam opet isekao ovoliko lastara (a to je vec 4-5x od juna). Pitanje je da li će imati vremena oni preostali mali da ojačaju do zime i porastu, a i ako porastu opet ce biti meta Cicadette.
Prilozi:
Last edit: 6 godina 10 meseci pre by ljubo.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 8 meseci pre #9 od admin
Evo i zvanična potvrda da u ovom trenutku nema spasa. Trenutno (shodno našem mentalitetu) nije opasno jer nije zahvatilo sve vlasnike maline i kupine. Zato ćemo (shodno našem mentalitetu) sačekati da se proširi (što je sigurno) i svima nanese štetu pa ćemo tek onda tražiti rešenje:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 2 meseci pre - 6 godina 2 meseci pre #30 od ljubo
Ovako izgleda larva koja je ostala u stablu nakon 9 meseci. Dakle, prezivela zimu i mraz. One se nalaze samo u delovima stabla koji su zadebljali, odnosno gde se vide "kolena".
Prilozi:
Last edit: 6 godina 2 meseci pre by ljubo.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 11 meseci pre #35 od uncle_bob
Danas sam ulovio štetočinu dok se izlegala. Imago je veoma sličan kao na naslovnoj slici, samo je boja dosta svetlija. Larva iz koje se izlegala prezimljava u zemlji, nalazio sam je na dubini oko 20 - 25 cm. Jedan deo kupinjaka sam preriljao i u korenju se nalazio značajan broj larvi dužine oko 10 - 15 mm, broj nađenih je oko 1 larva po metru špalira, a cenim da ih nisam našao sve, jer ih nisam posebno ni tražio. Danas kada sam ulovio odraslu jedinku uspeo sam i da saznam koja je vrsta i šta mi uništava kupine već neko duže vreme. Inače, gde se ovo zlo pojavi tu kupine nema. Oštećenja na stabljikama su tolika da u vreme zrenja cela biljka počne da gubi snagu i plod naglo prekida sa zrenjem u fazi kad od crvene prelazi u crnu boju. Da nesreća bude veća, stabljike su oštećene već od nivoa zemlje pa tu ni odsecanje napadnutog dela nema smisla. Kroz oštećene stabljike dolazi i do raznih infekcija, kod mene se uvek pojavljivala žuta rđa.
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 11 meseci pre #36 od Zoran_RS
A kako mislis oštećenja na stabljikama? Od ove godine, ili od prošle? jesi li sekao?

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum