Cena maline u 2019 godini

More
4 years 2 weeks ago #154 by ljubo
POJEDINI otkupljivači "crvenog zlata" u užičkom kraju uveliko potpisuju ugovore sa poljoprivrednicima za otkup naredne berbe, a ponuđena je akontna cena od 120 dinara za kilogram prve klase novog roda. Hladnjačari su izračunali da troškovi proizvodnje jednog kilograma maline iznose 81 dinar, pa smatraju da u njihovoj ponudi ima mesta za zaradu svih u malinarskom lancu.

Najveći izvoznik malina i smrznutog voća u Srbiji "Sirogojno kompani", izašao je pred poljoprivrednike sa ovakvom računicom, koja podrazumeva preuzimanje malina na terenu.

- Krajnju otkupnu cenu će odrediti tržište. Sada je najvažnije da proizvođači poštuju osnovne higijenske zahteve jer kontrole otkrivaju sve greške: potrebno je prekinuti sa orošavanjem zasada vodom iz neispravnih izvora, važno je strogo kontrolisati, pravilno upotrebljavati i evidentirati upotrebu pesticida, voditi strogo račna o higijeni prilikom berbe i transporta... - ističe Rade Ljubojević, vlasnik pomenute kompanije i potpredsednik Privredne komore Srbije - Uslovi izvoza su strogi. Primera radi, mi smo samo za kontrole na granici prošle godine platili oko 75.000 evra.

S druge strane, proizvođači najavljuju protest za 22. mart, ako se ne reši problem niskih otkupnih cena tog voća i uvoz u Srbiju iz Bosne i Hercegovine, Poljske i drugih zemalja preko Kosova, rekao je danas predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović.

On je za Betu rekao da su proizvođači u gubicima zbog niskih otkupnih cena, maline prve klase su prošle godine prodate u proseku za oko 92 dinara po kilogramu, a kupine su otkupljivane za po 30 do 40 dinara, a izvožene po 200 dinara po kilogramu.

„Ako se ne reši problem niskih otkupnih cena malina i kupina proizvođači će 22. marta izaći na ulice sa sve mehanizacijom i ići ćemo dalje da tražimo zemlju u kojoj ćemo moći da radimo u fabrici pod otvorenim nebom“, rekao je Radović.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Powered by Kunena Forum